Britanska unija konferenc je konec julija 2018 organizirala prvi camporee za pustolovce – otroke stare od 4 do 9 let v West Sussexu v Angliji. Kot posebni gostje smo se ga poleg angleških pustolovcev udeležili tudi pustolovci iz Švedske in Slovenije. Skupaj z 2200 udeleženci so se učili o nastanku življenja, sobivanju, stezosledskih veščinah, življenju v naravi, seveda pa tudi komunikacije v angleščini.

Za sedem naših najmlajših otrok  je bila že sama pot na taborni prostor prava pustolovščina, saj je večina prvič potovala z letalom, podzemno železnico in tradicionalnim dvonadstropnim avtobusom. Deliti ljubezen do Stvarnika skupaj z 2200 udeleženci dogodka je posebno doživetje, ki ga ne bomo kmalu pozabili.

Tema camporeeja je bila stvarjenje, ki smo ga odkrivali s pomočjo glavnega govorca Richarda Aguilere (»Mud Guy«), ki nas je popeljal na razburljivo in interaktivno pustolovščino v čudeže božje stvaritve. Naša majhna ekipa je bila kot David med velikimi Goljati, a ljubezen, pomoč, gostoljubje, ki so nam ga izkazali angleški prijatelji, so našim najmlajšim na praktičen način pokazali, kaj pomeni služiti drugim. Zahvalili smo se jim tako, da smo jih v večernem programu naučili pesem Ta moja majhna luč (»This little light of mine«) v slovenskem jeziku.

Pustolovci so lahko pridobili tudi znanje različnih veščin, za osvojeno zanje pa so prejeli našitek. Tako smo se izpolnjevali v znanju o mravljah, prvi pomoči, gradnji pionirskih objektov, fosilih in poplavah. Med njimi je bila tudi veščina, ki jo je zanje pripravila ADRA-UK. Učili smo se o različnih neenakostih, ki prežemajo naš svet – neenakem dostopu do čiste pitne vode, ustreznih bivalnih razmer, diskriminaciji, dostopu do hrane in denarja. Tako smo črpali vodo in jo nosili v vedrih (kot je to na žalost za številne po svetu vsakodnevno opravilo), iz kartona in drugih materialov, ki smo jih našli v naravi, smo izdelovali bivališča (spet realnost za številne) ter iskali hrano za našo taborno družino.

Otroci so po skupinah dobili poseben denar – med skupine je bil razdeljen neenakomerno, kot je to v resničnem življenju – nekateri so ga dobili veliko, drugi pa manj ali celo nič. Vsi so dobili enako nalogo – preživeti. Z denarjem so morali kupiti hrano – na voljo pa so imeli bolj ali manj trajnostni način (kruh, ki zadovolji trenutne potrebe ali nakup živali, kjer je dostop do hrane na daljši rok). Da bi lahko preživeli vsi, smo morali to, kar imamo, deliti.
Ponosni smo, da so otroci z veseljem iskali in pomagali tistim, ki so imeli manj. Pozitivno presenečeni pa smo tudi nad tem, kako so jih neenakosti prizadele in kako modro razmišljajo o ureditvi sveta, ki bi bila pravična do vseh (naši otroci so bili stari od 5 do12 let). Na praktičen način smo tako spoznali cilje trajnostnega razvoja.

O neenakostih se pogovarjamo intenzivneje tudi v teh mesecih (in vse do konca novembra) v sklopu projekta Stezosledci proti neenakostim, ki je podprt preko projekta #TrajnostnaEvropaZaVse, ki ga financira EU.

Po zaključku taborjenja smo izkoristili priložnost in obiskali London. Big Ben, London Eye, parlament, trga Trafalgar in Piccadilly, so nas očarali, a obisk največje trgovine z igračami Hamley’s je otrokom (pričakovano) ostal najbolj v spominu.

Pustolovci so svoje izkušnje z veseljem delili s starejšimi stezosledci, ki bodo na istem prostoru taborili poleti 2019.

Oglejte si fotogalerijo.