V sklopu pustolovskega vikenda v Mariboru, ki je potekal 21. in 22. maja 2022, smo se z delavnico globalnega učenja pridružili Tednom vseživljenjskega učenja in proslavili svetovni dan čebel, ki ga na pobudo Slovenije po svetu obeležujemo 20. maja.

Društvo stezosledcev – Rod Celje – je izvedlo delavnico globalnega učenja za naslovom Podnebna kriza in opraševalci, ki je potekala v nedeljo, 22. maja 2022.

Na delavnici smo se najprej seznanili s podnebnimi spremembami in podnebno krizo. Preverili smo, kako podnebne spremembe vplivajo na opraševalce in kako lahko pomagamo kot posamezniki, lokalne skupnosti in globalno.

Ključnega pomena je razumevanje, da so dejavniki podnebnih sprememb in izgube raznovrstnosti globalni in presegajo nacionalne meje. Opraševalci so pomemben del biotske raznovrstnosti in zagotavljajo eno ključnih ekosistemskih storitev – opraševanje. Poleg medonosne čebele so za opraševanje ključnega pomena tudi divji opraševalci, ki v kmetijstvu prispevajo vsaj polovico, so celo bolj učinkoviti in zaradi boljše oprašitve zagotavljajo kakovostnejši pridelek.

Zaradi podnebnih sprememb, ki se kažejo tudi kot neugodno vreme v času cvetenja, ko medonosna čebela lahko povsem odpove, bo v prihodnosti vloga divjih opraševalcev še večja. Zlasti čmrlji so na primer dejavni tudi v dežju, mrazu in vetru. Poleg čmrljev so najpomembnejše divje čebele, čebele samotarke, pogostejši opraševalci so še muhe in metulji, v manjši meri pa nekateri hrošči in ose. Za zanesljivo opraševanje in s tem povezano stabilno pridelavo in ohranjanje biotske raznovrstnosti je zato ključnega pomena ohranjanje pestrosti opraševalcev.
Udeleženci so prejeli paket semen medonosnih rastlin, da jih posadijo v svojem okolju in tako pomagajo blažiti posledice podnebnih sprememb in preživeti opraševalcem.

Interaktivna in vključujoča delavnica globalnega učenja je potekala v sklopu projekta Climate Of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) ter Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

COC TVU 2022 logotip noga