Društvo stezosledcev, rod Maribor, je 28. novembra 2021 organiziralo medgeneracijsko delavnico globalnega učenja. Udeležilo se jo je 21 udeležencev, med njimi 6 odraslih in 15 otrok, starih med 9 in 16 let.

Z osnovnošolskimi in srednjošolskimi otroci smo se pogovarjali o skrbi za planet. Razmišljali smo, zakaj je do podnebnih sprememb prišlo in kakšne so njihove posledice. Stezosledke in stezosledci so razmišljali, kako je naš planet lep in bogat in kako blažiti posledice podnebnih sprememb kot posamezniki, kot družina, razred, v Sloveniji.

V prvem delu smo gledali dokumentarni film, ki pokaže posledice podnebnih sprememb na Madagaskarju, prvi primer u zgodovini naše Zemlje, da zaradi globalnega segrevanja več kot 3 leta ne dežuje. Zato so ljudje nimajo vode niti hrano. Jejo samo kaktusovo listi in kuhano suho govednino kožo. Pogledali smo tudi različne katastrofe, ki so ljudje povzročili (atomska bomba, zmajšanje številk čebel itd.), ki so povzročali onesnaženje okolj in umiranje različne vrst živali in rastlin.

V drugem delu smo se aktivirali – na kakšne vse načine lahko dobro skrbim za naš planet? Otroci so prispevali svoje ideje za boljše varovanje okolja iz različnih področjih.

Društvo stezosledcev je sredstva za izvedbo aktivnosti prejela iz projekta Climate od Change za aktivnosti v sklopu Tedna globalnega učenja 2021. Od leta 1999 dalje je Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu se v številnih evropskih državah zvrstijo številni dogodki namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne nepravičnosti in globalne solidarnosti. Platforma SLOGA je nacionalna koordinatorica Tedna globalnega učenja v Sloveniji od leta 2006.


Izvedba Tedna globalnega učenja 2021 poteka v sklopu projekta Climate of Change. Projekt Climate of Change (Vseevropska kampanja za boljšo prihodnost podnebnih migrantov), v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA, v Sloveniji sofinancirata Program Izobraževanja in ozaveščanja o razvoju Evropske unije in Ministrstvo za zunanje zadeve. Izražena stališča ne predstavljajo stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.