Alpski tabor 2012

V Čezsoči je tudi letos med 12. in 19. avgustom potekal že tradicionalni Alpski tabor. Okrog 70 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Walesa, Nemčije, Avstrije in Švice je v bovški kotlini in na gorah okrog nje uživalo v številnih vodnih, alpskih, družabnih in tudi duhovnih aktivnostih, ki so jim jih ponudili prizadevni organizatorji.

Taborjenje se je začelo z delavnicami prve pomoči, bivakiranja, orientacije in gorništva, ki so pomenile pripravo na nočni orientacijski pohodo na katerem so udeleženci preizkusili pridobljeno ali osveženo znanje in opravili tudi nekaj šaljivih nalog. Po zgodnje jutranji vrnitvi v tabor je bil ponedeljek namenjen počitku in lahkotnejšim opravilom – spoznavnim in družabnim igram, kopanju in skokom v Sočo ter obisku trdnjave Kluže in tamkajšnjega podzemnega rova. V torek je sledilo plezanje na plezališču Pri Plajerju v Trenti, kjer so se mnogi prvič srečali z izzivom plezanja po skali. Sreda in četrtek sta bila namenjena dvodnevni turi na Batognico in Krn od koder so se pohodniki preko Krnskega jezera vrnili v dolino. Že po tradiciji pa so v petek bili na sporedu vodni športi – tokrat je zaradi nizke gladine Soče bil na voljo le rafting, udeleženci canyoninga pa so se podali na potok Sušec.

Poleg različnih telesnih aktivnosti, so bili udeleženci tabora deležni tudi umskih in duhovnih spodbud. Zjutraj so skupaj premišljevali o učinkovitih pristopih k reševanju težav, zvečer pa so se ob tabornem ognju posvetili izzivu vprašanja, kaj je v središču njihovega življenja in praznim obljubam številnih sodobnih “bogov”. Seveda pa ob tabornem ognju tudi ni šlo brez glasbe in skupnega prepevanja znanih in manj znanih pesmi ter bogatega družabnega programa. Zaključek tabora in enega od njegovih vrhuncev pa je predstavljal sobotni večer, ko so se skupine skupaj s svojimi vodniki predstavile na “talent showu” na katerem so zapeli in zaigrali na inštrumente, ki so jih sami izdelali.

Nedeljsko jutro in dopoldan sta bila v znamenju pospravljanju tabora in seveda odhoda domov. Toda ob slovesu se je velikokrat slišalo: “Se vidimo prihodnje leto!”