STEZOSLEDSKI TABOR BOVEC 2016

Od 26. junija do 3. julija 2016 je na tabornem prostoru v Lepeni v bližini Bovca potekalo taborjenje za otroke stare od 6 do 15 let. To je bil teden druženja v naravi, zanimivih dejavnosti, stezosledskih veščin, prepevanja in razmislekov ob tabornem ognju.

Nedelja popoldan. Taborni prostor oživi. Okoli 50 otrok in njihovih staršev, 15 vodnikov. Utrujeni od dolge poti. Živčni, ker postavljanje šotora ne gre kot so si zamislili. Pričakovanje, veselje ob srečanju s starimi prijatelji, negotovost, celo strah in kakšna solza pri mlajših otrocih. Starši odidejo. Prvi dvig zastave. Večerja in taborni ogenj. Napetost počasi popušča. Povsod smeh in vesel klepet. Pustolovščina se začenja.

Dnevi, ki so sledili, so bili polni zanimivih doživetij. Nevihta ponoči. Grmi. Dežne kaplje ropotajo po šotoru. Strah in ponos. Preživeli smo nevihto zunaj. Ponedeljek. Voda v šotorih. Iskanje zaklada v dežju. Popoldan pa prvi sprehod do Soče. Ampak voda je ledeno mrzla. Zato pa ob vodi pesek, belo kamenje in les, ki kar vabijo k igri. Torek. Stare skupinske igre. Plezanje. Za mnoge prvič. Pohod z baklami. Sreda. Rafting na Soči. Veliko težav z opremo. Neoprenska obleka. Čevlji. Čelada. Le kaj nas čaka? Potem pa veslanje, škropljenje, smeh in uživanje v neopisljivi lepoti Soče. Nočna straža in kraja zastave. Strateško načrtovanje, na katerega bi tudi v vojski bili ponosni. Pogum in spretnost. Najmlajši Stezosledci ujeli tatu. Četrtek. Delavnica prve pomoči. Pakiranje za dvodnevni pohod. Mlajši otroci nabirajo veje in izdelujejo splave zase ter za starejše prijatelje, ki so na pohodu. Postavljanje bivaka. Spanje na prostem. Premagan vzpon. Nova prijateljstva. Neverjetno vzdušje. Petek. Jahanje. Zabava z vodnimi baloni. Zelenko na obisku. Zvečer pa spuščanje splavov s svečkami po Soči in simbolično prepuščanje težav in stisk Bogu… »Zvrni breme na Gospoda…«. Sobota. Sprehod po dolini Lepene. Iskanje izgubljenega kovanca. Druga priložnost za drevo. Pomoč ponesrečencu. Ob poti smo ponovili vse zgodbe, ki nam jih je med tednom pripovedoval Davor. Izdelovanje darilc za skritega prijatelja. Odkrivanje igralskih talentov ob uprizoritvah svetopisemskih zgodb. Kruhki prijateljstva. Pogovori, objemi in smeh dolgo v noč… Da, vse to in še veliko več je bil Bovec 2016.