V Celju je 29. in 30. novembra potekal stezosledski vikend Stezosledec ljubi naravo na temo okolja, ki je eden od treh stebrov stezosledstva. Udeleženci so skozi celotni vikend pridobivali znanje in izkušnje prek delavnic globalnega učenja, ustvarjalnih delavnic in delavnic stezosledskih veščin s področja ohranjanja narave, skrbi za biodiverziteto, blaženja podnebnih sprememb, pravične trgovine, naravnih virov, pa tudi zdrave hrane (hrana je bila vegetarijanska/veganska), glasbe, razvijanja talentov, skrbi za druge.

Glasba je pomembna vsebina stezosledskih vikendov in srečanj. Tako mladi razvijajo svoje glasbene talente, tudi če nimajo glasbene izobrazbe. Že dlje časa uporabljamo glasbene palice (boomwhackers), ki omogočajo sodelovanje večjega števila otrok. Z njimi se učimo ritmike, sodelovanja, glasbene tonalitete, sestave akordov, glasbene lestvice. Glasbene palice bomo uporabljali pri vseh srečanjih in stezosledskih vikend, z njimi tudi nastopamo, igranje nanje pa bo tudi del obveznosti pri stezosledskih veščinah (npr. veščine glasbenik, talent).

Na stezosledskem vikendu smo nadaljevali tudi s zahtevami za pridobitev veščin senčne lutke in talent, medsebojno sodelovanje in nadzor nad čustvi smo vadili preko igranja družabnih iger.

Z aktivnostmi tega stezosledskega vikenda smo se tudi letos pridružili Tednu globalnega učenja, ki ga koordinira platforma SLOGA, letos na temo podnebnih sprememb. Na treh delavnicah globalnega učenja za mlade in starejše so iskali vzroke za podnebne spremembe in rešitve za njihovo blaženje.

Pri otrocih in mladih spodbujamo zdrav življenjski slog, zato posebno skrb namenjamo skrbi za zdravo hrano in  njeno pripravo, posvečamo pa se tudi učenju postavljanja pogrinjkov in vedenja ob mizi. Otroci preko pomoči pri pripravljanju obrokov urijo svoje motorične spretnosti in spoznavanje zdrav način kuhanja in zdrava živila.


Stezosledski vikend je omogočilo Humanitarno društvo ADRA Slovenija v okviru programa Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki, ki ga sofinancira FIHO. Izvedbo delavnic globalnega učenja omogoča projekt Bridge 47, ki ga financira EU. Izražena stališča ne predstavljajo stališč EU. Koordinacija dogodkov Tedna globalnega učenja poteka v sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga financira Ministrstvo za zunanje zadeve RS, koordinira pa SLOGA, slovenska platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Vsebina gradiv ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije.