Tudi v Sloveniji je zaživela pustolovska bralna značka. Sodelujejo lahko vsi pustolovci in pustolovke, stari do 4. do 10. let. Zagotovo pridno bereš v vrtcu ali šoli, ponujamo pa ti, da osvojiš pustolovsko bralno značko, s tem pa tudi našitek za veščino Branje!

Branje je ena najpomembnejših stvari, ki jih moraš obvladati, če želiš postati vse, kar želiš. Z branjem se razvijajo tvoji možgani. Branje ti pomaga biti boljši v šoli, na igrišču in doma. Ponuja ti okno v svet.  In najpomembnejše: zaradi branja ne boš postal le boljši učenec ali učenka, ampak tudi boljši človek.

Najmlajšim pri branju pomagajo starejši. Raziskave namreč kažejo, da glasno branje in skupno listanje knjig pomembno vplivata na otrokov jezikovni razvoj in kasnejše bralne sposobnosti.

Kako to poteka?
Vsako šolsko leto si, glede na razred, ki ga obiskuješ, izbereš primerno veščino:

  • Če si v vrtcu ali obiskuješ 1. razred, bo zate primerna veščina Branje I.
  • Če obiskuješ 2. razred, bo zate primerna veščina Branje II.
  • Če obiskuješ 3. razred, bo zate primerna veščina Branje III.
  • Če obiskuješ 4. ali 5. razred, bo zate primerna veščina Branje IV.

Za vsako veščino je pripravljena knjižica, v kateri so zapisane skupine knjig (npr. knjige o naravi, knjige o zdravju …), iz katere moraš prebrati po eno knjigo. Katero knjigo znotraj te skupine prebereš, je tvoja odločitev. O prebrani knjigi napišeš ali narišeš v knjižico.

Ko prebereš vse knjige, izpolnjeno knjižico vrneš svojim vodnikom.