Volkci Krško

Bivakiranje in pohod na Bohor

V soboto, 24. septembra zvečer smo se stezosledci roda Shalom zbrali z namenom, da preživimo en cel dan v naravi. Aleks Župevc nam je velikodušno odstopil travnik na svoji domačiji in nam pomagal pri vseh aktivnostih. Druženje smo začeli ob ognju na katerem smo si spekli krompir. Po pozdravu smo pripravili bivak in počasi odšli spat. Nebo je bilo brez oblaka, zvezde so močno svetile in tudi utrinkov ni manjkalo.

Zbudili smo se zgodaj, ker nas je čakal zanimiv pohod na bližnjo goro Bohor. Jutranjo telovadbo in duhovno misel, ki je sledila je vodil Marko Močnik. Po zajtrku smo se odpeljali do začetne točke našega pohoda. Po 20 minutah hoje smo dospeli do prvega od štirih slapov, ki dajejo Bohorju svoj poseben čar. Slap Bojanca nas je vse navdušil s svojim elegantnim padcem v čudovit tolmun, ki ima obliko srca. Pot nas je vodila naprej do drugega slapa, kateremu so domačini nadeli ime Pekel. Ta slap je dosti bolj divji od Bojance, vendar nas je svojim pršenjem dobro osvežil. Nad slapom smo si ob poti ogledali kočo v kateri so med vojno partizani tiskali svojo literaturo.

Po treh urah hoda smo prispeli pod najvišji vrh, Javornik, ki se vzpenja 1024 metrov nad morsko gladino. Ob poti smo si ogledali še partizansko bolnišnico, ki je delovala do leta 1944 in znamenito Petrovo skalo s katere se lahko pohodniki nagradijo s čudovitim razgledom. Od tu naprej ni bilo več daleč do našega cilja. Pri koči smo si odpočili noge in pojedli malico. Seveda smo si vse, kar smo s seboj prinesli  bratsko razdelili. Marko nam je med potjo pokazal užitne plodove bukve in divjih sliv. Novo znanje smo s pridom izkoristili in si tako popestrili malico. Sedaj smo se napotili v dolino, kjer nas je čakal prevoz.

Vrnili smo se k Aleksu na domačijo in začeli s kuhanjem kosila v kotlu nad ognjem. To je bil največji podvig celotnega druženja. Vsi smo se trudili po najboljših močeh in uspelo nam je skuhati okusen krompirjev golaž. Z radostnim srcem smo se Gospodu zahvalili za blagoslovljen dan in že delali načrte za naslednje taborjenje.