Veščina kuhanja

Tokrat smo se na našem srečanju urili v veščini kuhanja. Čeprav nam na taborih kuhajo kuharice, bi moral vsak tabornik poznati osnove, kot je recimo peka kruha (v našem primeru žemljic). Hkrati smo se na sestanku učili skupnega dela in sodelovanja.

Po ponovitvi stezosledske zaprisege in molitve smo se razdelili v skupine in začeli s delom. Kot lahko vidite v priloženih fotografijah je bilo zabavno. Delali smo hitre žemljice (saj ni bilo časa, da bi testo vzhajalo eno uro kot običajno), jajčni namaz, ki je pošel najhitreje, čičerikin namaz in olivni namaz. Na koncu smo s pomočjo starejše skupine (ki je imela v tem času verouk) in staršev vse pojedli. Ker smo naredili veliko količino je bilo dovolj za vse.

RECEPTI

Hitre žemljice

žemljice
žemljice

-350g gladke moke
-250ml mleka
-5dag stopljenega masla
-1 vrečka garant – za vzhajano testo
-1 mala žlička soli
-1 velika žlica sladkorja

V posodo mešalnika stresemo moko, garant, sol, sladkor, maslo in mleko. Vklopimo in pustimo, da mesi 5 minut. Ko dobimo lepo gladko, mehko kepo testa, je dovolj premešano.
Če se testo lepi na posodo, dodamo še kakšno žlico moke, če se nam zdi testo presuho, dodamo kakšno žlico mleka več. Iz testa oblikujemo žemljice ali rogljičke, ki jih damo na pekač.
Pokrijemo s krpo in pustimo na toplem 15 minut.
Medtem segrejemo pečico na 200 stopinj. Pekač damo v pečico in pečemo približno 10 minut, da malo porjavijo. Pred peko lahko žemljice ali rogljičke premažemo s stepenim jajcem, da imajo pečene lepšo barvo. Pečene žemljice ali rogljičke pustimo, da se ohladijo, približno 10 minut in postrežemo.

Jajcni namaz

jajce
Jajce

-jajca
-skuta
-kisla smetana
-majoneza
-petersilj in/ali drobnjak
-sol
(ce zelimo lahko dodamo se kisle kumare narezane na koscke)

Jajca trdo skuhamo in pustimo, da se cisto ohladijo. Jih damo v mesalec ali mogoce raje kr z vilicami pretlacimo. Dodamo skuto in kislo smetano in se malo pretlacimo. Nato dodamo ostale sestavine, zacimbe in voila:D

Čičerikin namaz

Čičerika
Čičerika


-2 merice kuhane čičerike
-pol merice praženega zmletega seznama
-2 stroka česna
-1 žlica kvasnih kosmičev
-2 žlici oljčnega olja
-peteršilj
-pol žličke soli

Vse sestavine zmešamo v električnem mešalniku, da dobimo gladko maso.

Olivni namaz

 

1 merica zmlete pistacije
1 merica nasekljanih zelenih oliv
1 merica dobro kuhanega riža
2 žlici narezane rdeče paprike
2 žlici oljčnega olja
1 žlica kvasnih kosmičev
pol žličke limoninega soka
pol žličke soli

Vse sestavine zmešamo v električnem mešalniku, da dobimo gladko maso.