Stezosledci smo se v okviru aktivnosti, ki jih izvajamo v projektu Stezosledci proti neenakostim, udeležili dogodka Oživela ulica 2018, ki je potekala 29. 8. 2018 v Kopru, kjer smo predstavljali naše aktivnosti in kampanjo proti neenakosti. Med številne obiskovalce, ki so se ustavili ob stojnicah, smo razdelili trajnostne vrečke za sadje in zelenjavo, ki so izdelane iz recikliranih odpadnih zaves in jih spodbujali k aktiviranju za zmanjšanje neenakosti po svetu.

Obiskovalce smo pozvali v boju za odpravo neenakosti ter uporabi trajnostnih vrečk za sadje in zelenjavo, ki so jih za nas izdelali v Centru ponovne uporabe iz recikliranih zaves. Zakaj? Pridelava plastičnih vrečk namreč eksponentno raste. Letošnjo proizvodnjo plastičnih vrečk ocenjujejo kar na 5 bilijonov oziroma 160 000 plastičnih vrečk vsako sekundo! Podatki za Slovenijo kažejo, da Slovenci letno uporabimo med 300 in 600 milijoni vrečk in samo približno 1 odstotek teh vrečk recikliramo.

V naravi se plastika ne razgradi, temveč potrebuje na stotine let, da razpade na mikrodelce, ki zastrupljajo živali in lahko končajo v naši vodi ali (v primeru mesojedcev) na našem krožniku. Preden plastične vrečke razpadejo, so odgovorne za smrt in trpljenje številnih živali, ki jih zamenjajo za hrano ali se vanje ujamejo.

Stezosledci vas želimo s trajno vrečko za zelenjavo in sadje spodbuditi k trajnejšemu načinu življenja. Prav tako vas želimo aktivirati za doseganje ciljev trajnostnega razvoja, ki predstavljajo zgodovinski dogovor mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in bodoče generacije.

Oglejte si celotno fotogalerijo.

 

 

 

 


Stezosledci proti neenakostim, projekt Društva stezosledcev, je del projekta Trajnostna Evopa za vse, ki ga finančno podpira Evropska unija. Izražena stališča ne odražajo stališča EU.