Že 72 let se stezosledci in stezosledke, roverji, vodniki, kuharice ter pomočniki po vsem svetu zbirajo pod stezosledsko zastavo. Vsako tretjo soboto v septembru poteka svetovni dan stezosledcev. Letos pod geslom Spremenimo svet. V Sloveniji so ga stezosledci obeležili 1. in 2. oktobra v Mariboru.

Dan stezosledcev 2022Svetovni dan stezosledcev je posebna sobota, v kateri praznujemo, kaj pomeni biti stezosledec ali stezosledka. Vsako leto je izbrana druga tema in to je dan, poln petja, pridiganja, nasmehov in stezosledskega duha.

Svet okoli nas potrebuje spremembe na boljše. Marko Virtič, predsednik Društva stezosledcev je starše stezosledcev in vodnike zbrane v Krščanski adventistični cerkvi Maribor 1 opomnil: “Starši in vodniki, na nas je velika odgovornost. Mi smo tisti, ki vzgajamo, učimo in pripravljamo Gideone tega sveta, ki so danes še otroci ali najstniki, že jutri pa mogoče močni junaki na strani dobrega. Ne pozabimo na Boga, ki našim otrokom pomaga razviti njihov poln potencial.”

Po nagovoru predsednika so potekale predstavitve letošnjih taborjenj – julijskega v Obretanovem na Koroškem in Otroškega tedna ¡Viva México! konec avgusta na Ptuju. Stezosledci so poskrbeli tudi za glasbeni program, pri petju in kretnjah pa so jim pomagali tudi obiskovalci.

Srečanje stezosledcev iz celotne divizije

Virtič je predstavil tudi camporee Transevropske divizije (TED) – srečanje vseh stezosledcev, starih 10 ali več let, ki poteka vsake štiri leta. Prvi TED camporee, ki se je takrat imenoval jamboree, je potekal na Švedskem leta 1971. Naslednji TED camporee, ki se ga bodo udeležili tudi slovenski stezosledci, bo potekal julija 2023 v Sopronu na Madžarskem.

Ne le en dan, ampak kar celoten konec tedna

Dan stezosledcev 2022Po zaključku uradnega dela, na katerem so bili prisotni starši, prijatelji in drugi obiskovalci, so stezosledci nadaljevali s svojimi aktivnostmi. Po vedno zabavnih skupinskih igrah so se stezosledci (otroci, stari od 11-16 let) odpravili na geolov – lov za skritimi zakladi v središču Maribora, pustolovci (otroci, stari od 4-10 let) pa so nadaljevali z družabnim večerom polnim iger, pesmi in zabave. Nedeljsko dopoldne so skupaj preživeli v koruznem labirintu, program pa se je zaključil z bogoslužjem. Po obilnem kosilu je bil čas za slovo.

Števec presegel dva milijona

Stezosledci so bili uradno ustanovljeni 1950, sedem let kasneje pa je potekal prvi svetovni dan stezosledcev. Danes je v stezosledskih vrstah približno dva milijona stezosledcev, ki so povezani v 60 000 klubih v več kot 180 državah. V Sloveniji jih je približno sto.

Stezosledstvo mladim daje usmeritve

Vodilni pravijo, da se v več kot sedmih desetletjih ni veliko spremenilo. Že drži, da je na voljo veliko več stezosledskih veščin in usposabljanj, a okvir stezosledstva ostaja enak. Ostali so osredotočeni na duhovno rast, razvoj vodstva, telesno dejavnost in sodelovanje v cerkvi. Mladim ponujajo okolje, v katerem lahko sodelujejo z vrstniki, delijo svoje misli in postavljajo vprašanja, se učijo z delom ter raziskujejo svoj odnos z Bogom. Mladi iščejo globoke in smiselne odnose. Stezosledstvo jim to omogoča. Že 72 let.