Društvo stezosledcev je 14. novembra 2021 organiziralo spletno delavnico globalnega učenja za vodnike in vodnice Kako mlade učiti o podnebnih spremembah? Z usposabljanjem smo se v društvu pridružili aktivnostim Tedna globalnega učenja 2021.

Delavnice se je udeležilo 12 vodnikov in vodnic, med njimi so tudi takšni, ki delajo v šolah in bodo znanje lahko predali tudi svojim učencem in dijakom. Udeleženci so bili iz različnih slovenskih krajev, kjer srkbijo za delo po lokalnih rodovih in organizirajo vseslovenska poletna taborjenja.

V prvem delu delavnice so udeleženci prisluhnili predstavitvi podnebnih sprememb in njihovih posledic. Uporabili smo interaktivno metodo kviza, kjer so udeleženci prek vprašanj in pravilnih odgovorov pridobivali znanje o vzrokih, posledicah in možnih rešitvah podnebne krize.

V drugem delu delavnice smo se posvetili vprašanju, kako otroke in mlade poučevati o okoljskih vprašanjih in podnebnih spremembah – katere metode uporabljati, kakšna orodja, kako jih motivirati, tehnike globalnega učenja.

V zadnjem delu so udeleženci predstavili svojo idejo, metodo, primer iz prakse, kako se v svojih rodovih ukvarjajo s to temo.

Na delavnici smo predstavili rezultate raziskave Climate of change, objavljene na spletni strani projekta. Udeležence smo povabili k podpisu peticije.

Udeleženci so srečanje ocenili kot dobro in izrazili potrebo in željo po še več tovrstnih usposabljanjih.

Društvo stezosledcev je sredstva za izvedbo aktivnosti prejela iz projekta Climate od Change za aktivnosti v sklopu Tedna globalnega učenja 2021. Od leta 1999 dalje je Teden globalnega učenja vsakoletni dogodek, ki ga pod okriljem Centra Sever-Jug organizirajo države članice Sveta Evrope. V tem tednu se v številnih evropskih državah zvrstijo številni dogodki namenjeni vprašanjem družbene izključenosti, globalne nepravičnosti in globalne solidarnosti. Platforma SLOGA je nacionalna koordinatorica Tedna globalnega učenja v Sloveniji od leta 2006.


Izvedba Tedna globalnega učenja 2021 poteka v sklopu projekta Climate of Change. Projekt Climate of Change (Vseevropska kampanja za boljšo prihodnost podnebnih migrantov), v katerem kot partnerska organizacija sodeluje Platforma SLOGA, v Sloveniji sofinancirata Program Izobraževanja in ozaveščanja o razvoju Evropske unije in Ministrstvo za zunanje zadeve. Izražena stališča ne predstavljajo stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.