Zadnji teden v avgustu je na Ptuju že tradicionalno potekal Otroški teden. Aktivnosti so se na Belšakovi izvajale že deseto leto zapored, tretje leto v obliki celotedenskega tabora, ki se ga je letos udeležilo skoraj 60 otrok. Osrednji temi taborjenja, ki sta ga pripravila Društvo stezosledcev in Humanitarno društvo ADRA Slovenija, sta bili voda in neenakosti.

Voda je ne samo vir življenja, ampak tudi vir otroškega veselja. Prek športnih, umetnostnih, izobraževalnih, znanstvenih in ustvarjalnih delavnic ter aktivnosti so otroci, stari od 4 do 15 let, spoznavali sladkovodne in slane vode, stoječe ter tekoče vode, vodo v različnih agregatnih stanjih in neenakosti, ki nastajajo zaradi njenega pomanjkanja ter onesnaževanja.

Humanitarno društvo ADRA Slovenija, ki pri izvedbi Otroškega tabora sodeluje tretje leto, je preko delavnic globalnega učenja otrokom predstavila pomen dostopa do čiste vode, ohranjanje njene čistosti in izzive ter rešitve za zmanjšanje vsakodnevne porabe.

Spoznali in preizkusili smo se v različnih športih, kot so vejkanje, golf in nogomet. Izgubili in našli smo se v 32.702 kvadratnih metrov površine velikem koruznem labirintu. Letos prvič je del aktivnosti potekal izven Ptuja in okolice, saj smo se stezosledci za dva dni odpravili tudi na slovensko morje, v Fieso in Koper, kjer smo se naužili plavanja, potapljanja in sončenja, najstarejši pa so opravili potop s kisikovimi bombami in tako spoznali tudi slovenski podvodni svet.

Stezosledci smo se v okviru aktivnosti, ki jih izvajamo v projektu Stezosledci proti neenakostim, udeležili dogodka Oživela ulica 2018, ki je potekala 29. 8. 2018 v Kopru, kjer smo predstavljali naše aktivnosti in kampanjo proti neenakosti. Med številne obiskovalce, ki so se ustavili ob stojnicah, smo razdelili trajnostne vrečke za sadje in zelenjavo, ki so izdelane iz recikliranih odpadnih zaves ter jih spodbujali k aktiviranju za zmanjšanje neenakosti po svetu.

Prek motivacijskih zgodb o mladih junakih, ki so že v otroških letih spreminjali svet, smo analizirali svet okoli nas – s kakšnimi težavami se srečujemo, kakšne rešitve imamo zanje in kako bo vsak izmed nas z majhnimi spremembami spreminjal sebe ter delček sveta v svoji skupnosti.

Tudi letošnje taborjenje ne bi bilo izvedljivo brez pomoči številnih prostovoljcev vodnikov, staršev, starih staršev, kuharskega osebja (hvala Matjaž, Duška in Dragica), podjetja Avokado, ki nas je pogostil v Kopru ter krajevnih cerkva Ptuj in Koper, ki sta nam omogočili prenočišče.

Na naši Facebook strani si oglejte fotoutrinke taborjenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Humanitarno društvo ADRA Slovenija je aktivnosti izvedla v okviru programa Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki, ki ga sofinancira FIHO. Delavnice globalnega učenja so del projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga koordinira platforma SLOGA, financira pa Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Stezosledci proti neenakostim, projekt Društva stezosledcev, je del projekta Trajnostna Evropa za vse, ki ga finančno podpira Evropska unija. Izražena stališča ne odražajo stališča EU.