V Celju je 29. februarja in 1. marca 2020 potekal stezosledski vikend na temo sprejemanja drugačnosti. Udeleženci so skozi celotni vikend pridobivali znanje in izkušnje prek delavnic globalnega učenja, ustvarjalnih delavnic in delavnic stezosledskih veščin s področja ohranjanja narave, skrbi za biodiverziteto, pa tudi zdrave hrane, glasbe, razvijanja talentov, skrbi za druge in športa.

V soboto smo se, ob mednarodnem dnevu redkih bolezni, udeležili mednarodnega Pohoda z rdečimi baloni, ki ga tradicionalno organizira Zavod 13 – ozaveščanje o drugačnosti in nudenje pomoči. Po centru Celja smo se sprehodili z rdečimi balon, ki simbolizirajo ljubezen in sprejemanje vsakršne drugačnosti. Na pohodu smo lahko na ulicah mest srečali nasmejane otroke z Downovim sindromom, avtizmom ali kako drugo redko boleznijo, se z njimi pogovarjali in igrali. Staršem smo želeli pokazati, da niso sami.

O preobrazbi smo se učili tudi v sklopu pridobivanja veščine Metulj. Preko predavanj, zgodb, petja, igre, ustvarjanja in pomnjenja smo se učili o življenjskem krogu metulja, zgradbi, vlogi in pomenu pri opraševanju, pogovarjali smo se o varovanju narave in ohranjanju biodiverzitete.

Na srečanju smo nadaljevali tudi s zahtevami za pridobitev veščine Sence z rokami, medsebojno sodelovanje in nadzor nad čustvi pa smo vadili preko igranja družabnih iger.

Pri otrocih in mladih spodbujamo zdrav življenjski slog, zato posebno skrb namenjamo skrbi za zdravo hrano in  njeno pripravo, posvečamo pa se tudi učenju postavljanja pogrinjkov in vedenja ob mizi. Otroci preko pomoči pri pripravljanju obrokov urijo svoje motorične spretnosti in spoznavanje zdrav način kuhanja in zdrava živila.

Svoje fizične spodobnosti smo urili  preko gibalnih in športnih iger. Izvedli smo tudi športno delavnico drsanja, ki smo jo izvedli na Mestnem drsališču v Celju.


Stezosledski vikend je omogočilo Humanitarno društvo ADRA Slovenija v okviru programa Napolnimo Slovenijo s srečnimi otroki, ki ga sofinancira FIHO.